ΔΣΚ: Αποχή από υποθέσεις Νομικής Βοήθειας – παράταση στοχευμένης αποχής από ποινικές δίκες (187ΠΚ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, υιοθετώντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφασίζει την αποχή των δικηγόρων – μελών του από τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας, από 21/11/2022 (με εξαίρεση τις περιπτώσεις παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης). 

Με αυτό τον τρόπο διαμαρτυρόμαστε έντονα για την αδικαιολόγητα συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας, που εγγίζει τα τρία χρόνια. Οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως έχει αποδειχθεί, δεν επέλυσαν το πρόβλημα, ώστε να επιτευχθεί πραγματική επίσπευση της εκκαθάρισης των οφειλομένων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους.

Με δεδομένο ότι η αδράνεια του Υπουργείου για την λυσιτελή αντιμετώπιση του θέματος πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των συναδέλφων δικηγόρων.

Επιπροσθέτως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο αίτημα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την κατάργηση, άλλως, τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, αποφασίζεται η παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών του Συλλόγου μας από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31/03/2023. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης.

Από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *